SiberdincSiberdinc Siber Güvenlik, Ağ Güvenliği, Cyber Security

Kriptografi Algoritmaları-Giriş

Kriptografi Algoritmaları-Giriş

ski Ahit’in 12. Babında korkunç bir hikâye anlatılır: Filistin diyarında, M.Ö. 1300’ler civarında, Efraim kabilesi Gileadlıların topraklarını işgale girişir fakat başarısız olur. Sağ kalan Efraimliler Ürdün nehrini geçerek canlarını kurtarmaya çalışır fakat Gileadlılar yolları tutmuştur. Gilead savaşçıları, buldukları her yabancıya “şibbolet” kelimesini söyletir; sibbolet diyen öldürülür çünkü Efraim dilinde ş sesi yoktur, Efraimlilerin şibbolet demeye dilleri dönmez. Hikâye korkunçtur: Doğru kelimeyi söyleyemeyene hayat hakkı yoktur.

Şifreleme veya daha genel manada bilgi güvenliği, bol aksiyonlu Hollywood filmlerinde çekirdek çitlemeli seyir zevki veya kahvehane sohbetlerinin meselesi değil, ölüm veya kalım meselesidir. Farkında olan yaşar, umursamayan ölür. “Bunlar çok karışık işler hocam, zaten lisede de benim matematiğim kötüydü” denilecekse, bilinsin ki bu tevazuun değil mezbaha hammaddeliğinin konusudur. “Bunlar gerçek hayatta ne işimize yarayacak ya” deniyorsa, fazla zorlamaya gerek yoktur; ‘gerçek’ hayatta nasıl nefes alınacağını ve kaşığı ağzına doğru bir şekilde götürmeyi bilmek yeterli olacaktır. “Benim gizleyecek bir şeyim yok ki ya ne uğraşacağım” diyen kişilere tutarlılık ve dürüstlük adına kapısından kilidi sökmesini, pencerelerinden perdeyi kaldırmasını ve hatta üzerinden kıyafetlerini çıkartması istenebilir.  Bu yazı dizisinde, bilinen şifreleme algoritmaları anlatılacak.

Bu şifreleme algoritmalarının pek çoğunun bugün pratik olarak bir değeri yok. Fakat tarihsel örneklerden bir ders çıkartılabilir. RSA veya DES gibi bugün kullanımda olan algoritmalar da ayrıntılı olarak açıklanacak. Pratik değeri olsun veya olmasın, her algoritmanın açık kaynak kodu (C kütüphanesi ve örnek kullanımı ile birlikte) yazıyla birlikte verilecek. İmkân olursa, kriptografi ile ilgili diğer konularla ve güncel vakalarla devam edilecek. Son kısım olaraksa, yeni bir şifreleme algoritması geliştirmenin imkânları araştırılacak. Umulur ki bu yazı dizisi kriptoloji meraklılarının ilgisini çeker.

ABD’li hacker Jacob Appelbaum bir keresinde “Kriptografi, güç dengesini, şiddet [araçları] üzerinde tekel kuranlardan matematik ve sistem dizaynı bilenlere doğru kaydırmıştır” demişti. Buna göre, füze sistemleri ve uçak filoları kuracak parası ve gücü olmayanlar, sayılar teorisi ve algoritma çalışarak bu açığı kapatabilir.

Erdinç Tandoğan

Merhaba. Ben Erdinç Tandoğan. Siber Güvenlik Yüksek Lisans mezunuyum. Blog sitemde hem kendimi geliştirmek hemde Türkçe kaynakların çoğalması adına paylaşımlar yapmaktayım. Linkedin profilimden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

@Siberdinc on Instagram
Bu hata mesajını yalnızca WordPress yöneticileri görebilir

Hata: 1 kimliğine sahip hiçbir akış bulunamadı.

Bir akış oluşturmak için lütfen Instagram Akışı ayarlar sayfasına gidin.

Kapatmak için ESC tuşuna basın